Category > Ukategorisert

Tambar: Den beste boka jeg har hørt, sett og tatt på

» 08 november 2010 » In Ukategorisert » 2 Comments

Det enkle er ofte det beste. Helgens store hit i vår familie med mange unger, og enda flere duppedingser, er trollet Tambar. Et godt gammeldags troll av den snille sorten, men presentert på en nymotens iPad, iPhone eller iPod touch. I vårt tilfelle alle tre. Endelig er det noen som har skjønt hvordan man kan ta noe fra papir, og lage en enda bedre opplevelse på et lesebrett!

«Tambar er et troll» er app-versjonen av Gyldendals barnebok med samme navn. Den koster 39 kroner (20% av papirboka som koster 199), og når du først har kjøpt den, så funker den på både iPad, iPhone og iPod touch om hverandre. Du får et ganske enkelt produkt; 16 flotte illustrasjoner (Lisa Aisato), alle litt for brede for skjermen, samt 8 minutter og 39 sekunder fortelling. Det er forfatteren selv som leser, Tor Åge Bringsværd. Det hele er en slags crossover mellom bok, lydbok og lysbildefremvisning. Alle bildene i denne saken er skjermbilder fra app’en.

Enkelt, enkelt, enkelt.

Tambar-applikasjonen prøver bare å gjøre en ting; dele eventyret om det lille trollet med meg. Om jeg vil, så går alt helt av seg selv, og er over på drøye 8 minutter. Den viktigste interaksjonen er at jeg kan sveipe de litt for brede bildene frem og tilbake, eller ta i litt ekstra, så den blar til neste «kapittel».

Barna tar det helt intuitivt, og synes det er (irriterende) gøy å hoppe frem og tilbake i vildens sky. Så stopper de opp og hører et par sider, for så å spinne litt frem og tilbake igjen. Og igjen. De litt for brede sidene fungerer veldig bra, og fungerer godt som dobbelsideanalogi. Det er spennende å dra litt frem og tilbake for å se hva som skjuler seg.

Apps, selskapet som har tilrettelagt den elektroniske versjonen, har har heldigvis ikke falt for fristelsen til å legge på alt for mye krimskrams. Dette har gitt en strålende leseopplevelse. Det er riktignok en temmelig dårlig utført toppmeny som dukker opp, som prøver å si deg hvor langt du har kommet, og at du kan hoppe fra 4 til 12 om du vil (og om du får det til), men dette er heldigvis ikke altfor påtrengende.

Når selve leseopplevelsen er så befriende enkel, burde de kostet på seg detaljer som å gjøre start-knappen mer intuitiv også. Treåringer kan ikke lese. Tips til alle som utvikler ting for barn: Last ned Leap Sheep HD, og se på menyene der. Det mest naturlige valget rister litt. Det er nok til at enhver småtass skjønner hva han skal trykke på.

Billig eller dyrt, halvfullt eller halvtomt

En kan slåss om hvorvidt 39 kroner er for dyrt eller billig, det kommer vel an på ståsted. Jeg har i alle fall hørt Bringsværd fra alle kriker og kroker hele helga, morgen og kveld. Jeg kjøpte produktet mest av nysgjerrighet, viste det til toåringen min, treåringen min, samt min samboer som er pedagogisk leder i en barnehage. Treåringen (snart fire) elsker det. Toåringen skjønte alt, men er litt skeptisk til troll generelt. Trettifemåringen skal ha med iPad’en på jobben mandag morgen.

Jeg betaler de 39 kronene med glede, og er strengt talt litt lei av alle som mener det meste som er i elektronisk form må være gratis. Er det ingen betalingsvilje får vi heller ikke noe innhold, på sikt.

Brukeren i fokus, ikke teknikken

Hovedgrunnen til at jeg skriver dette innlegget er ganske enkelt en gledesreaksjon over å finne noen jeg synes bruker de fordelene pekeplata gir, og lar være å prøve å gjøre noe mer ut av det. Honnør til Gyldendal og Apps for disse vurderingene. Sist jeg fikk denne følelsen på et produkt som forsøkte å ta papir til iPad, var da jeg prøvde Marvel Comics-app’en.

Alle iPad-magasinene som renner inn i App Store om dagen mangler etter min mening dette brukssituasjonsfokuset. I stedet går det inflasjon i å lage de mest mulig fancy menyene eller rotasjonene, mens jeg ikke engang får lov til å endre størrelsen på teksten til min preferanse. Da blir en nettside langt å foretrekke, eller til og med en enkel PDF. Der kan jeg iallfall zoome som jeg vil for å få oversikt.

Trollet Tambar, derimot, gir meg merverdi. Derfor kommer jeg til å kjøpe neste bok som kommer også.

Continue reading...

Tags: , ,

iPod Touch med serienummer 9C8437B1208 er stjålet!

» 25 juli 2009 » In Ukategorisert » 2 Comments

English summary: If someone tries to sell you an iPod Touch with serial number 9C8437B1208 it is stolen (from my son)!

Jeg skriver denne bloggposten i tilfelle noen skulle finne på å google serienummeret 9C8437B1208 på noe de mistenker er tyvegods… Ja, det er tyvegods!

Min sønns iPod Touch 2G 32GB med serienummer 9C8437B1208 ble stjålet fra sekkens hans i fergekø på Vippetangen, en gang mellom kl 11:15 og 11:30 fredag 24. juli 2009. Det var mye folk og passe trengsel, vi hadde mange unger og bagasje, så vi har dessverre ingen aning om hvem som kan være gjerningsperson. Forholdet er anmeldt, for ordens skyld.

Skulle du få tilbud om denne fabelaktige iPod’en til en pris som virker for god til å være sann, så er det sikkert sant, men om du slår til så bidrar du til å gjøre verden til et bittelitt dårligere sted :)

Continue reading...