[Løst!] Problem med horisontale hvite striper på Nikon D700

» 19. juli 2009 » i Foto »

NoBanding1Oppdatert 20/7 kl 00:04: Saken er etter alt å dømme løst. Noe beskjemmet skal jeg innrømme at jeg slet med å svare på Morten Prom sitt relativt enkle spørsmål: Hadde du dekket til søkeren?

Eh, nei. Søker? Dekke til? Nå vet jeg hva spaken ved siden av søkeren er til. Tidligere har jeg lurt på hva noe så meningsløst som en tildekning av søkeren skal være bra for. Håper i det minste noen andre kan lære av min amatørskap!

NoBanding2Måtte jo ta en liten gonzo-test, så jeg satte opp kameraet med en lampe som lyste rett inn i søkeren, og skrudde opp ISOen for å få fart på sakene:

I rest my (stupid) case.

Noen som kjenner igjen den hvite stripa på det øveste bildet…? Og jeg vil si det er relativt lite banding på bilde nummer to, hvor jeg altså skrudde lukke-søker-spaken til … lukket.

Unnskyld, Nikon. Hvordan kunne jeg tvile på din fortreffelighet?


Etter at Morten Prom har lurt meg skikkelig ut i filter-uløkka med sine nydelige vann-bilder, har jeg et par ganger stusset på noen horisontale hvite striper i bildene mine tatt med lang lukkertid (2-20 minutter). Til å begynne med tenkte jeg at det var en eller annen refleksjon, men etter å ha gåt litt mer systematisk til verks er jeg redd det er gullungen selv, kamerahuset, som må være problemet. Er det noen som kjenner igjen dette fenomenet, eller problemet om du vil?

Det er mest tydelig i det første bildet nedenfor, men går igjen på alle bildene nedover. I TV-verdenen blir dette gjerne beskrevet som horisontal banding. For meg ser det ut som om dette er en eller annen konstruksjonssvakhet i selve fotobrikken inne i kameraet, eller at det lekker lys.

Jeg har siste firmware, 1.01. Bildene er tatt på ISO 200, med B+W 106 (64x) eller 110 (1000x) høykvalitets gråfilter. Et Google-søk har gitt en del treff på emnet, men her er det svært ofte i kombinasjon med høy ISO.

Banding3

På høttalerbildene nedenfor er det brukt to ulike linser, og et annet gråfilter enn på bildet av fossen ovenfor.

Banding1

Banding2

Stripen er alltid i samme bildeposisjon. Dette går relativt tydelig frem av høyttalerbildene, hvor stripa åpenbart ikke er en refleksjon, men flytter seg på den svarte flaten i forhold til utsnittet.

Banding4

Banding5

Banding6

For å utelukke alle tilfeldigheter har jeg også forsøkt samme linser og filter på min samboers D90. Med 15 minutters lukkertid var det ingen tegn til samme problem der.

Jeg kommer til å ta kontakt med Nikon (dvs først FotoVideo, gjett om jeg er glad jeg kjøpte kameraet der!), så får vi se om jeg blir tatt på alvor.

Trackback URL

1 kommentar til "[Løst!] Problem med horisontale hvite striper på Nikon D700"

  1. admin
    Morten Prom
    20/07/2009 kl 00:42 Permalink

    Se der ja, problem løst :)

Legg gjerne igjen en kommentar:

TILLATTE XHTML-TAGS:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonner på kommentarer