Eksempler på bilder med og uten polariseringsfilter

» 14. juli 2009 » i Foto »

I forrige artikkel om mine første erfaringer med et polafilter var det en del eksempler, men vann-eksempelet var under pari. Nedenfor finner du et par nye eksempler som tydelig viser hva et polafilter gjør. Bildene er temmelig rett fra kamera, marginalt beskåret og eksponeringskorrigert. Filteret sitter på linsa på begge variantene, men er vridd til nøytral stilling.

Polafilter 1

Polafilter 2

Polafilter 3

Polafilter 4

På min Flickr-konto har jeg også lagt ut et par større versjoner, hvor bildene er lagt oppå hverandre:

Circular Polarizer Sample - Boat Circular Polarizer Sample - Crab fishing

Filteret som er brukt på disse bildene er et Sigma DG Wide MC CPL Filter 77mm, kjøpt på FotoVideo for ca 1500,-. Skal du handle filter og annet «småtteri» fotoutstyr kan jeg varmt anbefale maxsaver.net. Superbillig, god service og rask forsendelse.

Tags: , ,

Trackback URL

4 kommentarer til "Eksempler på bilder med og uten polariseringsfilter"

 1. admin
  Morten Prom
  14/07/2009 kl 22:02 Permalink

  Kjempefine eksempler på effekten av polariseringsfilter. Hvilken linse har du brukt, jeg har nemlig hatt dårlige erfaringer med min Sigma 10-20mm linse.

 2. admin
  Erlend
  14/07/2009 kl 22:34 Permalink

  Takk for hyggelig tilbakemelding, Morten!

  Disse bildene er tatt med Nikon 85mm f/1.4. Ekstrem vidvinkel gir vel ganske skjoldete områder på for eksempel himmel. Det er et eksempel på 17mm her.

  Har også postet eksemplene på Flickr, hvor de er lagt oppå hverandre for å bedre se forskjellen.

 3. admin
  Morten Prom
  14/07/2009 kl 23:19 Permalink

  Jeg opplevde det samme ujevne fenomen på himmel og hav på mit 10mm Sigma (16mm 35mm eq.) Der er sikkert en fysisk forklaring på dette :))

 4. admin
  Erlend
  15/07/2009 kl 09:47 Permalink

  Det har med geometri å gjøre. Filteret bruker en «kam» til å filtrere lysbølger i en bestemt vinkel. Med vidvinkel blir det ulik effekt på grunn av den varierende vinkelen mot sola. Har linket til en bedre forklaring i den første artikkelen om mine erfaringer med polafilteret.

Legg gjerne igjen en kommentar:

TILLATTE XHTML-TAGS:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonner på kommentarer